Het verkopen van dieren bont is al jaren omstreden. Steeds meer grote designers stappen af van ontwerpen met echt bont. Onlangs vertelde John Galliano (designer van Martin Margiela) nog aan de Franse Elle te stoppen met het gebruiken van dierenbont voor zijn ontwerpen. Samen met dierenactivisten organisatie PETA heeft hij gezocht naar alternatieven om materialen afkomstig van dieren te vervangen. Merken als Gucci, Versace en DKNY gingen Margiela al voor en gebruiken sinds kort ook geen bont meer voor hun collecties.

Nu wil de gemeente Amsterdam ook een stokje steken tegen de verkoop van bont op markten. Op dit soort markten worden producten aangeduid als zijnde polyester maar blijkt het toch om echt bont te gaan. In het najaar zal er om deze wet gestemd gaan worden in de gemeenteraad. Het initiatief voor de wet komt trouwens vanuit de Partij van de Dieren.

Amsterdam is de afgelopen jaren al vaker bezig geweest met het terugdringen van bont verkoop. Zo verstrekt de gemeente geen subsidies aan evenementen waarbij bont wordt gebruikt en werd de Hartenstraat uitgeroepen tot eerste Europese bontvrije winkelstraat. Als er met het wetsvoorstel wordt ingestemd wordt Amsterdam de vierde bontvrijestad ter wereld na Hollywood, Berkeley en San Francisco.