In dit tweede deel van een serie artikelen over het belang van het ontwikkelen van je eigen stijl helpen we je voorruit met een handig stappenplan om vast te stellen wat nou eigenlijk jouw stijl is. We geven je handvaten zodat ook jij je straks iedere dag happy voelt met wat je draagt. Én hiermee draag je ook nog eens bij aan een duurzamere wereld (Oja? Hoezo dan, check het artikel daarover hier). Hoe leuk is dat?

Stap #1. Maak een moodboard

Om te bepalen welke items jij leuk vind is het heel handig om een moodboard te maken. Dit kun je online doen op Pinterest bijvoorbeeld, maar je kunt ook een canvasdoek kopen bij de Action en heel veel tijdschriften door speuren naar items die bij jou passen. Je kiest de mooiste plaatjes en plakt deze op je canvas doek. Zet je moodboard ergens neer waar je ‘m iedere dag ziet, zodat je precies weet wat ook alweer goed bij je paste.

Stap #2. Kijk goed naar je moodboard; check welke kleuren, materialen en modellen je vooral ziet. 

Door goed naar je moodboard te kijken begin je, je eigen stijl steeds beter te begrijpen. Je ziet welke kleuren je vooral leuk vind en ontdekt op deze manier welke items wel en niet bij je passen. Houd je vooral van natuurtinten en zachte stoffen als zijde, of ben je meer iemand die van stoer houd en gaat voor bikerlaarsjes, veel zwart en leren jacks. Je kunt er ook voor kiezen om een moodboard voor de wintermaanden en een moadboard voor de zomermaanden te maken bijvoorbeeld. Deze stijlen liggen nog wel eens uit elkaar.

Stap #3. Check welke items op je moodboard niet bij je lichaam passen en haal die weg.

Ook heel belangrijk, je stijl kan nog zo duidelijk herkenbaar zijn, maar het moet wel bij je lichaam passen. Bij een appelfiguur passen andere items dan bij een zandloper figuur, enzovoorts. Je voelt zelf vaak heel goed aan welke items je ‘figure wise’ wel en niet kunt hebben.

Stap #4. Check vervolgens van het geheel dat overblijft welke items bij jou passen en waar je, je comfortabel in voelt.

Een selectie van ‘top items’ blijft nu over, nu is het alleen nog belangrijk om die paar items waarvan je denkt… hmm heel leuk maar niet voor mij, dat je die nog verwijderd. Alle overige items plak je nu op een leuke creatieve manier op je moodboard, zodat je er ook iedere dag vrolijk wordt van wat je ziet.

Stap #5. Analyseer je kast;

Dan een heel belangrijke stap, analyseer je kast! Moeilijk soms, maar je moet echt dingen gaan weg doen die niet écht bij je passen. Hierin moet je hard voor jezelf zijn; items die niet bij jouw stijl passen haal je weg, deze kun je verkopen of naar het Leger des Heils brengen. Zo worden ze hergebruikt en kan iemand ze gaan dragen die er wél oprecht blij van wordt.

Hopelijk blijft er nu nog iets over in je kast en anders mag je uiteraard nieuwe items gaan scoren. De volgende keer zullen we je precies vertellen hoe je, je eigen stijl het beste kunt shoppen.