Nep volgers, nep likes en nep reacties, het is de normaalste zaak van de wereld op Instagram. Er zijn honderden fake influencers die dikke bedragen verdienen door hun accounts te boosten met alles wat fake is. Zo investeren merken voor duizenden euro’s in influencer marketing, echter bij sommige ‘influencers’ blijkt dat niets minder zonde van het geld is dan dit soort samenwerkingen. Hun volgers, likes en reacties zijn namelijk niet echt. Volgens een onderzoek van marketingbedrijf Captiv8 heeft dit hele gedoe bedrijven een kostenpost opgeleverd van 174 miljoen euro in 2017.
Bedrijven die dus niet goed kijken of de influencer waarmee ze willen samenwerken wel echt is kunnen dus flink wat onnodige kosten maken. Gelukkig komt er steeds meer duidelijk over deze misstanden en werden de onderzoeksresultaten vorige week geplaatst in The Times. Het onderzoek van Captiv8 stelde vast dat er voor 1.8 miljard euro aan producten naar influencers was opgestuurd, maar liefst 11% daarvan was nep. Instagram wil er alles aan doen om het aantal nep volgers, likes en reacties de kop in te drukken door deze te verwijderen.