Shocking: Veel bedrijven zetten illegaal lipfillers

Bulten en littekens na het in laten spuiten van lipfillers is iets dat veelal minderjarige meisjes overkomt. Deze doelgroep met vaak weinig te besteden gaat namelijk naar de goedkope bedrijven die voor een habbekrats fillers bij je inspuiten. Het resultaat is vaak belabberd zo meldt NOS Stories. Uit een onderzoek dat NOS Stories deed bleek dat er tientallen behandelaars in Nederland zonder enige medische noodzaak lipfillers in spuiten bij voornamelijk meisjes die nog géén 18 jaar zijn. Bovendien beschikt een deel daarvan niet eens over de juiste papieren. NOS Belde zelf met 100 bedrijven, waarbij zij zich voordeden als een 17-jarige, bij ruim één op de drie konden ze gewoon langskomen. Bij bijna de helft van de salons werden lipfillers gezet door een persoon die niet volgens de wet is geregistreerd als volwaardig arts of verpleegkundige (BIG-registratie) óf iemand die aanwezig was met zo’n registratie. De gevolgen van het verkeerd inspuiten van lipfillers ziet dermatoloog Peter Velthuis tijdens een speciaal complicatiespreekuur voor mensen met fillers in het Erasmus Medisch Centrum:

“Bulten, littekens en andere huidverminkingen zijn aan de orde van de dag. In bijna alle gevallen gaat het om slechte techniek van de behandelaar”, zegt hij. “Die heeft dan een cursus gedaan en denkt dat het wel lukt. Maar ze zetten te veel filler, of op de verkeerde plek.”

Jonge meiden worden vaak beïnvloed door influencers die op YouTube of Instagram regelmatig de naald in hun lippen laten zetten, vlogsters en televisiepersonalities als Kylie Jenner, Beautygloss, Huda Kattan en Nikkie Tutorials hebben allemaal openlijk lipfillers laten inspuiten. Zij hebben een grote invloed op het schoonheidsbeeld van jonge vrouwen omdat hun video’s en foto’s miljoenen keren worden bekeken en geliked. Een zorgelijke kwestie want het verkeerd in laten spuiten van lipfillers kan je lippen dusdanig verminken dat ze misschien wel nooit meer terugkeren zoals ze er oorspronkelijk uitzagen.