We kennen het allemaal wel, gebroken nachten, soms heb je gewoon te veel aan je hoofd waardoor je niet lekker in slaap valt. Daarnaast is je slaapkamer soms niet de ideale plek om tot rust te komen, doorschijnende gordijnen een lawaaiige omgeving of een rommelige slaapkamer kunnen roet in het eten gooien. Wij hebben vijf tips voor je zodat je betere nachten zult maken. Als resultaat zul je merken dat je, je gelukkiger zult voelen én er stralender uit zal zien.

Tip #1. Stop de gedachten molen.
Tegenwoordig lijdt zo ongeveer iedereen een druk leven. Door de haast van de dag zit je hoofd vaak nog vol gedachten als je gaat slapen. Voor een goede nachtrust is het van belang deze gedachten uit je hoofd te verwijderen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Een methode om tot rust te komen en je gedachten eens op een rijtje te zetten zijn ademhalingstechnieken. Heel simpel, adem 3 seconden in via je neus en 5 seconden uit door je mond. Span tegelijkertijd met de inademing alle spieren in je lichaam aan. Laat tijdens de uitademing de spieren langzaam aan weer los. Hierdoor kom je gegarandeerd tot rust en ben je al die vervelende gedachten zo weer vergeten.

Tip #2. Stel jezelf bloot aan voldoende licht overdag.
Deze tip heeft alles te maken met het hormoon melatonine. Melatonine wordt aangemaakt als het donker wordt en zorgt ervoor dat je in slaap valt. Het is dus ook niet vreemd dat jij je op donkere winterse dagen slaperiger voelt dan in de zomer. Dit komt omdat er dan ook overdag melatonine wordt aangemaakt in je lichaam. Daarnaast geldt dat hoe meer daglicht je overdag krijgt hoe meer melatonine er wordt aangemaakt in de nacht. Win-win dus! Want door meer daglicht wordt je dus niet alleen minder slaperig overdag je maakt ook nog eens meer slaaphormoon aan waardoor je nachtrust sterk verbeterd.

Tip #3. Let op wat je eet.
Het is belangrijk om voeding die je energie geeft te vermijden voor dat je gaat slapen. Voedingsmiddelen die je een oppepper zullen geven zijn onder andere geconserveerd vlees, kaas en chocolade. Het is beter om voor voeding te gaan die de aanmaak van het eerder besproken hormoon melatonine bevorderen. Voedingsmiddelen die hiervoor zorgen zijn vaak eiwitrijk, denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, eieren, rijst, peulvruchten of kip.

Tip #4. Kijk eens kritisch naar je slaapkamer.
Denk eens na over de inrichting van je slaapkamer. Het kan namelijk zomaar zijn dat je gordijnen niet donker genoeg zijn, dat je slaapkamer veel te warm is of dat je kussen niet lekker ligt. Daarnaast is de kans groot dat je mobiele telefoon ’s nachts naast je bed ligt. Iedere keer als jij een berichtje krijgt of een like op Facebook licht je telefoon op, waardoor je slaapkamer gevuld wordt met blauw licht. Het kan ook goed zijn, dat je telefoon op de trilmodes staat. Ook al denk je dat je hier geen last van hebt, toch signaleren onze hersenen ’s nachts deze signalen. Dit is daarom ook niet bevorderlijk voor je nachtrust.

Tip #5. Beweeg meer overdag.
Lichaamsbeweging zorgt er natuurlijk voor dat je veel energie verbrand en daarom aan het eind van de dag ook daadwerkelijk vermoeid raakt. Daarnaast zorgt meer beweging voor een iets hogere lichaamstemperatuur overdag. Als je in rust komt in de avond daalt deze temperatuur weer. Hoe groter het verschil tussen de temperatuur van je lichaam overdag en in de avond, hoe vermoeider je raakt. Krachttraining is de meest effectieve methode om je lichaamstemperatuur te laten stijgen en dus ook het meest bevorderlijk voor een goede nachtrust. Daarnaast helpen activiteiten als hardlopen, fietsen of wandelen natuurlijk ook. Om je meer bewust te maken van hoeveel je dagelijks beweegt zijn er tal van apps die bijhouden hoeveel meters je aflegt.