Dat de modewereld de tweede meest vervuilende industrie is, dat wist je misschien niet. Maar misschien ook wel, toch doet niet iedereen wat met die kennis. Begrijpen we ergens ook wel, want het shoppen van trends en goedkope items scoren bij fast fashion ketens is ook verleidelijk als je een klein budget hebt en er toch leuk uit wilt zien. Toch moet er wel degelijk iets veranderen en daarom geven we je vandaag vijf ijzersterke tips om een capsule wardrobe te creëren met fijne (investment) pieces die jarenlang meegaan. Niet alleen omdat ze kwalitatief goed zijn, maar ook omdat de items tijdloos zijn en je in een handomdraai een prachtige look kunt creëren. Kleding dragen waar je een goed gevoel van krijgt, dat zou je moeten motiveren om te shoppen en dagelijks lekker in je vel te zitten.

Een capsule wardrobe is overigens een collectie items die je gedurende 3 maanden (aan het begin van ieder seizoen) in je kast hangt. Het zijn tijdloze items die eindeloos te combineren zijn en essentieel zijn voor jou. Door deze in het begin van het seizoen in je kledingkast te hangen voorkom je miskopen en onnodig veel shoppen. Geld besparend, máár ook duurzamer. Officieel bestaat een capsule wardobe uit 37 items, wat ons betreft mag dit aantal ook minder zijn, zo lang jij je goed voelt bij de items die je hebt en er eindeloos setjes mee kunt maken. Het schijnt dat je met deze 37 items meer dan 80 verschillende outfits kunt samenstellen.

Tip #1. Ruim op. Zorg ervoor dat je fris begint, verwijder de items die niet meer bij je passen en kijk welke items je wél hebt voor het komende seizoen. De items van het seizoen hiervoor berg je op.

Tip #2. Doe een analyse van de items die je overhoudt, welke kleuren draag je veel, welke materialen ontbreken nog, heb je genoeg boven stuks, schoenen, enzovoorts.

Tip #3. Maak een lijstje van welke items je nog nodig hebt dit seizoen zodat je, je capsule wardrobe kunt aanvullen. Wees vooral kritisch!

Tip #4. Doe research naar de items die je nog nodig hebt, waar shop je de mooiste pieces, zijn ze duurzaam of kun je ook vintage toffe items scoren?

Tip #5. Voor je de items definitief gaat aanschaffen wacht je minimaal 24 uur, nog steeds verliefd? Dan kun je het item gaan kopen.


Ga jij dit seizoen proberen een capsule wardrobe samen te stellen? Of is dit niets voor jou? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten in de comments onderaan deze pagina.

Leave a Reply