Runway Report: Dit was Amsterdam Fashion Week 2019

Afgelopen weekend van 5-7 september was het weer Amsterdam Fashion Week, de derde keer onder leiding van Danie Bles. Dit keer waren de shows op prominente locaties als het Moco Museum, De Nieuwe Kerk en Capital C. Op donderdagavond trapte Amsterdam Fashion Week af met niemand minder dan couturier Ronald van der Kemp, hij showt zijn collecties doorgaans tijdens de prestigieuze Parijse modeweek. Bovendien kleed deze grote naam vele beroemdheden als Michelle Obama, Bella Hadid, Justin Bieber en Céline Dion. Van der Kemp had zijn show dan ook net even anders dan anderen ingestoken. Zo dronken de genodigden in de tuin van het Moco Museum een drankje terwijl de modellen op motoren, fietsen en auto aankwamen om de show op spectaculaire wijze te starten. Precies zoals bij Ronald past, couture met een rebelse twist.

Beeld: Team Peter Stigter.

Op de vrijdag was het de kans aan nieuw talent om zich te laten zien, zo toonde Ferry Schiffelers zijn ‘Ladies Who Lunch’ collectie in de Nieuwe Kerk. Hij won de Lichting vorig jaar en kreeg nu de kans om zijn hele collectie aan het grote publiek te tonen. De collectie gaf het gevoel van een een wereld die alleen bereikbaar is voor de elite, de ‘Ladies Who Lunch’ hebben als het ware de salontafel verlaten om te lunchen in de bloeiende droomwereld van Schiffelers.

Beeld: Team Peter Stigter.

Na Ferry was het tijd voor de nieuwe Lichting, de talentenjacht waarbij jonge ontwerpers een kleine collectie mochten tonen. Lichting 2019 werd gewonnen door Dylan Westerweel die een collectie ‘Hommes Fatales’ had gemaakt, bestaande uit vijf outfits geïnspireerd op de iconische zanger Prince.

Beeld: Team Peter Stigter.

In de avond was het opkomend modeontwerpster Ninamounah die in de nieuwe kerk haar COMPLETE METAMORPHOSIS  PT1 collectie toonde. Zoals de naam al doet vermoeden gaat de collectie over een innerlijke metamorfose die te maken heeft met het erkennen van je ware zelf en het vrijlaten van je innerlijk dier. Zo was er in de show een pak gemaakt van slangenhuid en werden grote wijnslakken als accessoires gebruikt.

Beeld: Team Peter Stigter.

Op de zaterdag verhuisde AFW2019 naar de voormalig diamantbeurs Capital C. De hoofdsponsor Bataviastad deed een collaboration show met de jonge ontwerper Duran Lantink. In de show werden restanten van de mode-outlet die op creatieve wijze geupcycled waren tot nieuwe fashion pieces getoond. De show ging dan ook over de verduurzaming van de modewereld, Duran Lantink voelt er dan ook voor kleding een nieuw leven te geven, iets wat in deze show heel goed gelukt was.

Beeld: Amsterdam Fashion Week.

Als afsluiter van de shows was er een tweede grote naam die zijn collectie toonde in de voormalige diamantbeurs, namelijk lievelingsontwerper van onze eigen koningin ‘Natan’. Zijn collectie bestond vooral uit chique items die minimalistisch en clean waren. De prachtige raffia ceinturen die de modellen droegen sprongen er wat ons betreft uit.

Beeld: Team Peter Stigter.

Chapeau Danie Bles voor weer een frisse vernieuwde Amsterdam Fashion Week waarbij alle facetten die op dit moment belangrijk zijn in de modewereld terugkwamen. Zo toonden gevestigde namen, nieuwe talent en rising stars hun collecties. Daarnaast werd er gedacht aan thema’s als duurzaamheid en diversiteit. Bovendien dienden verschillende prachtige locaties van Amsterdam als decor. Ons modehartje is van deze Amsterdam Fashion Week weer sneller gaan kloppen.

Beelden: Amsterdam FashionWeek & Team Peter Stigter

Leave a Reply