Decathlon komt met hun eerste hardloopschoen gemaakt met een carbonplaat: de Kiprun KD900X. Dankzij deze plaat en het Arkema Pebax schuim, is de schoen 20% dynamischer en biedt hij 75% meer energieteruggave dan een standaard hardloopschoen zonder carbon. De schoen is sinds 3 september te koop op decathlon.nl.

DE VOORDELEN VAN EEN CARBON HARDLOOPSCHOEN
Hardloopschoenen van carbon, ook wel koolstofvezel genoemd, zijn schoenen met een carbonplaat in de zool. Koolstofvezel heeft een hoge stijfheid, een laag gewicht en is ontzettend sterk. Dit zorgt voor extra steun aan het schuim dat verwerkt is in de schoenen. Dankzij de carbonplaat kan je een dikkere laag schuim plaatsen in de schoen zonder dat de schoen instabiel wordt. Daarnaast is carbon vormvast en heeft als eigenschap dat deze altijd terug gaat naar zijn oude vorm. Hierdoor geeft de plaat extra stimulans bij de afzet. 

De combinatie van het carbon met het lichtgewicht schuim en polyester stoffen waar schoenzolen van gemaakt worden, zorgt voor energiebesparing. De carbonplaat geeft in combinatie met het dempingsmateriaal enorm veel energie terug. Snellere lopers met een voorvoetlanding profiteren dan ook het vaakst van een carbonschoen. Onder snellere lopers vallen lopers die meer dan 14 kilometer per uur rennen. Tegenwoordig worden carbonschoenen dan ook steeds vaker gebruikt als wedstrijdschoenen. 

DE KD900X
De KD900X gaat erg lang mee: waar de meeste carbon schoenen slechts een paar honderd kilometer meegaan, is dit bij de KD900X 1000 kilometer en in een enkel geval zelfs 1500 kilometer. Naast het carbon biedt de schoen ook andere voordelen. Zo is hij erg licht: in maat 42 weegt hij slechts 225 gram.

Hierdoor is het energieverbruik beter, waardoor je harder loopt. Ook bevat de schoen een goede grip op iedere ondergrond, dankzij de textuur en geometrie van de zool. De schoen bevat tenslotte een drop van 8 millimeter. 

INTERNE EN EXTERNE PARTNERS SLOEGEN DE HANDEN INEEN
De KD900X is tijdens de ontwikkeling diverse afdelingen van Decathlon afgegaan. Zo worden alle schoenen van Decathlon’s eigen merken ontwikkeld in hun eigen Footwear Industrial Division en focust het Tech’Off carbon expertise laboratorium zich op de ontwikkeling van alle carbon sportuitrusting. Daarnaast heeft Decathlon een eigen SportsLab expertise centrum, speciaal voor onderzoek naar het lichaam van sporters. 

Speciaal voor de ontwikkeling van de KD900X heeft Decathlon ook externe expertise geraadpleegd. Samen met Arkema hebben ze een Pebax® VFOAM schuim ontwikkeld. Dit schuim zorgt voor een goede demping en energieteruggave. Daarnaast is de schoen getest en goedgekeurd door een testpanel, maar ook door één van Decathlon’s atleten: Yoann Kowal, een Franse hardloper en voormalig Europees kampioen. Op de Kiprun KD900X verbrak hij op 20 maart van dit jaar zijn persoonlijk record op de halve marathon en zette een tijd neer van 1:02:17. “De lichtheid en de grip van de schoenen is heel goed. Gedurende de gehele race voelde de schoen uitstekend aan,” aldus Yoann Kowal.

VANAF NU VERKRIJGBAAR
De KD900X is vanaf nu verkrijgbaar voor €149,99. Zowel de herenschoen als de damesschoen is wit van kleur. Voor heren is de schoen verkrijgbaar in maat 40 tot 47; voor dames in maat 37 tot 42. Alle schoenen zijn vanaf nu te koop op hun website: decathlon.nl.

Your Daily Fashion News.com houd je al sinds 2017 op de hoogte van het laatste fashion, beauty en lifestyle news. Al het Fashion News van de afgelopen jaren vind je hier terug.

Leave a Reply