De Clarks Wallabee is populairder dan ooit en wordt tegenwoordig niet alleen maar gedragen door de hiphop-scene. Toch wilde Clarks het verhaal achter de Wallabee delen. De geschiedenis van de Wallabee is net zo legendarisch als die van zijn fansbase. De naam werd naar verluidt bedacht in een bar in New York in de jaren ’60. Het team van Clarks was een biertje aan het drinken en iemand riep ‘kangoeroe’, omdat de neus van de schoen eruitziet als een buidel voor de baby. En zo werd de Wallabee geboren.

Beelden: Clarks via UPR

Korte documentaire
De film, geregisseerd door Set Free Richardson en beschrijft de rol van het merk in de meest de jaren waarin hiphop is gevormd.
“Het is de zool. Het is echt de zool. Kijk er naar. Het is de rubberen onderkant. Het is ongelooflijk”, zegt rapper Styles P over zijn liefde voor de Wallabee-stijl. Hij is een van de vele Clarks-fans die in de film aan het woord komt over de blijvende betekenis van de Wallabee.
Clarks Originals viert haar connectie met New York City met de release van een korte film getiteld “Clarks and New York – Soles of the City,”
die de rijke en betekenisvolle relatie tussen de iconische Wallabee en het culturele weefsel van New York in de afgelopen vijftig jaar laat zien.

De korte film, geregisseerd door Set Free Richardson, bevat verhalen van culturele iconen uit de rap-scene als April Walker, Ronnie Fieg, Futura, Dave East, Ghostface Killah en Raekwon. Zij beschrijven hun kennismaking met de Wallabee en hoe de klassieke Clarks-stijl synoniem werd met hiphop.
De film schetst een beeld van de populariteit van het merk onder Jamaicaanse immigranten die eind jaren ’70 en begin jaren ’80 naar de VS kwamen en illustreert de diepgewortelde connectie tussen het sneaker-alternatief en de vorming van nieuwe gemeenschappen die worden gekenmerkt door veerkracht en een gesmede identiteit. De Wallabee, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1967, heeft een blijvende erfenis en banden met veel verschillende subculturen en tegenculturen in de loop van zijn geschiedenis.
“Ik vind het geweldig waar het heen gaat. Fashion-wise gaat deze schoen nooit verloren, het zal altijd een design zijn wat je naar iedere gelegenheid kunt dragen. Voor mij zal het altijd de meest comfortabele schoen zijn.”, aldus rapper Smoke DZA.

Connectie tussen Clarks & de hiphop scene
Terwijl hiphop zich vestigde als meer dan een undergroundfenomeen, werd de Wallabee het uniform voor artiesten als Run DMC, Slick Rick en KRS1. De jaren 90 waren een explosie voor de Wallabee in New York en door de hiphopscene, waaronder fans als Wu Tang Clan, die er voor zorgde dat het iedereen op Staten Island de Wallabee droeg.
“Clarks was mijn schoen toen het tijd was om te vliegen op een hoger niveau dan sneakers. Ze lieten me altijd boven de rest uitsteken. Ik ben opgegroeid met Wallabees, dus toen ik werd gevraagd om mijn verhaal over New York te doen, zei ik dat we het goed moesten doen – vanaf het begin van hiphop en hoe het uitrolde tot waar we nu zijn,” deelt regisseur Set Free Richardson.

“Wanneer muziekculturen een product adopteren helpt het een betekenis op te bouwen, voor mij is dat wat hiphop heeft gedaan voor de Wallabee. Ik koos een cast die dat zou weerspiegelen, want ik wilde mensen die echt fan zijn van het merk en ook de New Yorkse geschiedenis kennen.”

Check de korte documentaire hieronder.

Your Daily Fashion News post sinds 2017 dagelijks het laatste mode, beauty en entertainment nieuws, al ons beauty news van de afgelopen jaren vind je hier terug.

Leave a Reply